Schaakclub "En

Foutje bedankt (verslag EP2)

Ik kan mijn verslag geen andere titel geven dan dat. Kennen jullie hem nog?

 

Hij zou door meerdere spelers kunnen worden uitgesproken op deze bijzondere avond.

De kraker van de promotieklasse, de nummer 1 tegen de nummer 2. Het sterke Paul Keres 4 tegen de verrassing En Passant 2. We waren met zijn allen aan het aftellen en de spanning werd steeds meer opgevoerd, onder andere op USF. De voorzitter van Paul Keres had er nootjes voor aangeschaft om thuis te kunnen genieten (na de wedstrijd maakte ik mij zorgen of hij zich er niet in verslikt zou hebben). Maar het moet de meest afschuwelijke comedy zijn geweest wat hem is voorgeschoteld. Wat gingen er veel spelers ten onder aan de spanning aan beide kanten. Geen topschaak misschien, maar wel een topwedstrijd waar alles inzat. Van kansloos verloren staan naar winnen, van denken te winnen naar geen tijd meer hebben. Van ongelooflijke ophef, dagen voor de wedstrijd omtrent de tactische opstelling die ik niet zag zitten tot het genieten van de remise op bord 1. Ongelooflijk wat er allemaal gebeurde in ons fantastische schaakgebouw te Spakenburg.

Twee partijen hadden een prachtig niveau waarbij ik helaas moet mededelen dat ik de partij van Dick de Graaf tegen Erik Corneth niet in mijn bezit heb. Ja, de opening wel, maar daar heb ik niet zoveel aan. Hopelijk komt de partij nog boven water zodat ik hem als nog kan toevoegen want hij hoort eigenlijk wel in het verslag. Het was de 1 -0 voor Eppie. Dick als eerste klaar? Meestal begint Dick pas als de partijen van mijzelf en Gabriël al zijn afgelopen. Maar deze partij ging om de activiteit van stukken en snel rekenen. Dick kreeg nog de vraag of hij zijn geheim wou prijsgeven, toen Erik aan hem vroeg: "Wat eet jij, dat je zo snel kan rekenen?" Beetje vreemde vraag aan een visboer natuurlijk. Vis natuurlijk, wat anders.

Dick ging er in ieder geval snoeihard doorheen op de koningsvleugel en kon snel een punt op het wedstrijdformulier toevoegen. Snel door naar de eerste partij analyse, een plaatje werd er afgeleverd door Sjoerd. Deze partij vond ik bijzonder leerzaam, zodat ik de stelling plaats zodat eenieder eens kan kijken of hij hetzelfde plan kan bedenken als Sjoerd. 

 

In de partij Bas Peeters - Sjoerd Drent heeft Bas als laatste zet c4 gespeeld. Wat is het eerste plan wat in je opkomt als zwartspeler en hoe zou je dit plan uitvoeren?

De partij wordt verder geanalyseerd in de viewer:

2-0 voor, wat een luxe. Arie stond ook al zo goed. En ikzelf had ook vertrouwen in een resultaat op bord 1. Maar tsjonge, toen begon het "Foutje bedankt"-festival pas.

Ik toon jullie de stelling uit de partij Arie van Diermen tegen Jaap van Oosten waarop ik toch echt dacht 3-0. In de pocket, strik eromheen en nog 1 punt nodig voor het eerste matchpunt, toch. Het winnende vorkje?

 

Toren pakken dan Pb6 en dan naar c4 en vreten maar. Maar nee, Arie denkt er anders over. De rest van de partij in de viewer.

Dat het met de oude klokken nog gebeurde zonder increment, dat snap ik, maar twee keer met digitale klokken en increment van 10 seconden per zet dan vind ik het wel heel erg. Arie, je bent een puntenmachine en een topvent, maar hier moet je toch echt wel wat aan gaan doen. Die streepjes zijn niet meer nodig onder de 5 minuten. Smijt je pen weg (door het raam voor mijn part) en zetten met die handel. Zie je het niet, ruil dan nog je toren voor die pion voor remise, maar nu had het de overwinning kunnen kosten. Maar gelukkig gingen er nog veel meer mensen de fout in.

In plaats van een 3-0 stond er nu 2-1 op het bord en de onderste 4 borden hadden het erg moeilijk. Als eerste maar eens de partij van Pim te Lintelo tegen Robin Reichardt. Robin heeft een beetje de pech  dat er nu net weer een verslag wordt geschreven als hij een nul moet incasseren. Daar waar tegen Zeist een geweldig professioneel punt werd binnengehaald. We kunnen er denk ik eerlijk over zijn dat Pim een prima partij speelde en niet in de war raakt zoals vele senioren spelers als ze tegen de jeugd moeten spelen.

Met Db6 geeft Robin het startsein voor? Wat zou jij spelen met wit en waarom?

Hint: de zwartspeler heeft wel erg weinig verdedigers rond zijn koning staan.

In de partijviewer zien we hoe wit prima gebruik maakt van de ruimte van zijn stukken.

En toen stond het zomaar 2-2, een moment waarop mijn tegenstander toch maar besloot remise aan te nemen. Ja, daar zit een verhaal aan vast, want volgens mij was Jeroen Bakker niet al te blij met onze opstelling. De eerste vraag die ik ook kreeg, was of ik werd opgeofferd en waar Dick de Graaf was. Sorry vriend, maar je moet het met mij doen. En als ik eerlijk ben vond ik het wat vreemd om zo een partij te starten. Dat ik meteen getergd was, moge duidelijk zijn. Dat ik vorige keer tegen een speler van Paul Keres met Elo bijna 2100 ook remise speelde mocht niet meetellen. Nee, mijn tegenstander was niet blij en dat was zeker te merken toen ik remise aanbood in een stelling die volgens mij compleet remise is. En had ik maar, oh had ik maar die ene kans gegrepen. Wat had dat een heerlijk gevoel opgeleverd.

 

Zwart aan zet en ik durfde het niet.  Wat is de beste voortzetting?

De partij was niet geweldig maar ik kreeg waar ik voor gekomen was. Een stelling die ik niet zou verliezen.

Mijn tegenstander kon bij het remiseaanbod het niet laten om nog te melden dat hij het een saaie partij vond en dat de onderste 3 borden toch beter waren voor Paul Keres. Karma is a bitch right. "Foutje bedankt" was toch de titel van het verslag.

Als eerste maar eens een partij waarbij je het gevoel hebt dat de meest volwassen persoon al aan tafel zit met de gedachte "Zo mannetje nu ga ik je een pak op de broek geven" en niets is ook minder waar. Want het was gewoon mat in 3.

 

Bedenk een zet waarvan je midden in de nacht schreeuwend wakker schrikt en kijk of die ook daadwerkelijk is gespeeld. Conrad Kiers tegen Gabriël Krouwel.

Dit is de exacte reden waarom jeugdspelers niet opgeven. Ze geloven er heilig in dat ze nog een kans krijgen. En zo lang ze nog zo af en toe een punt of een halfje krijgen komen we er nooit vanaf. Maar vergis je niet, ook Gabriël heeft eerder kansen gehad en gedeeltes van de partij prima gespeeld.

Toen dachten we, goh toch nog een matchpunt want Jasper zal gerust remise spelen. Maar het is echt waar en het is serieus niet te geloven. Heuveling, de man die met alleen een paard wint tegen de Rode loper, de man die met een paard tegen toren met pion remise maakt tegen HSG. Het gebeurt gewoon weer, hij krijgt het gewoon weer voor elkaar om een superbelangrijk punt te pakken.

Twee pionnen achter en uiteindelijk winnen omdat de zwarte toren de twee pionnen niet kan tegenhouden. Zelfs met de grootste fantasie zou je het niet kunnen bedenken als je de volgende stelling voor ogen krijgt uit Gijs-Cor Heuveling - Ger Hageman.

Ja, ik weet het. En nee, ik geloof het ook niet. En ja, ik moet er proberen iets zinnigs over te schrijven. Keer op keer op keer op keer. Dat die man niet stinkend rijk is geworden in een casino is niet te verklaren met zijn mazzel. Kijk mee in de partijviewer en aanschouw "Foutje bedankt" nummer drie.

En we konden het werkelijk waar allemaal niet geloven, we hebben Paul Keres verslagen. We staan boven aan in de promtieklasse waar we twee jaar geleden nog zo keihard uit degradeerden. De vergelijking met Leicester is zo goedkoop. Maar we staan er echt, kijk zelf maar.

 

 

Ik heb Heuveling een zoen gegeven. Ja, ook daar moet je niet te lang over nadenken. Ik heb mijn zoon geknuffeld, niet omdat het een geweldige partij was maar een punt is een punt. Over een jaar staat er alleen nog 0-1 (tenzij je het verslag er nog eens bij pakt).

Jasper, ga je voor de Henkregel of wat? Nee, er werd nog echt om geschaakt en Jasper had ook moeten winnen. Zetten die hij normaal zeker ziet, kwamen niet. Was hij mee-gehypnotiseerd met de spelers van Paul Keres? Of was het een klein "Foutje bedankt"-moment? Nee sorry, Jasper ik zie je toch echt liever met zwart spelen. Lekker counteren, lekker breien en water uit een steen knijpen, dat zijn jou partijen. En daar heb je geen wit voor nodig. In de partij tussen Jasper Reichardt en Youri Gerritse gebeurde in de opening en in het eindspel helemaal niets. Zijn er dan echt geen kansen geweest? nou wat dacht je van deze?

Het werd niet gevonden, een leuk middenspel was het zeker maar volgens mij niet de partij die je naar het puntje van de stoel doet glijden.

5-3 en we hebben alles in eigen hand. Met een 7-1 Winst op DBC zijn we zeker kampioen, met alle andere overwinningen moet Ons Genoegen anderhalve bordpunt zien in te lopen. Met 4-4 krijgt En Passant eindelijk zijn tweede team in de KNSB klasse. Wat een verschrikkelijk bizar jaar met zoveel hoogtepunten en dieptepunten. Ik wil nog niet te hard juichen, want we zijn er nog zeker niet. Als je verliest eindig je zelfs nog in de middenmoot. En ja we moeten onze EP2-kanjer Dick de Graaf gaan missen in de laatste wedstrijd. En DBC is een sterke tegenstander. Maar dit mag niet meer fout gaan, punt uit.

  En Passant 2 Paul Keres 4 5 - 3
1. R. Krouwel (Robert) J. Bakker (Jeroen) 0,5 - 0,5
2. D. de Graaf (Dick) E. Corneth (Erik) 1 - 0
3. S. Drent (Sjoerd) B.M.B. Peeters (Bas) 1 - 0
4. A. van Diermen (Arie) J. van Oosten (Jaap) 0 - 1
5. R.C. Reichardt (Robin) P. te Lintelo (Pim) 0 - 1
6. G.C. Heuveling (Gijs-Cor) G.M.J. Hageman (Ger) 1 - 0
7. G.T. Krouwel (Gabriel Tristan) C. Kiers (Conrad) 1 - 0
8. J. Reichardt (Jasper) Y.A.J. Gerritse (Youri) 0,5 - 0,5


 

Robert Krouwel 

02-04-2017


blog comments powered by Disqus