EP5: de grootste ostrovski ooit (verslag)

En Passant 5 boekt mooie overwinning

Op 10 maart moest En Passant 5 aantreden tegen Hoevelaken 1. Met enig angst en beven werd naar de wedstrijd toegeleefd, aangezien vorig seizoen nog van deze tegenstander werd verloren. Zoals bekend is Hoevelaken 1, met o.a. de gebroeders Veldhuizen, erg sterk op de topborden, maar minder sterk aan de staartborden, dus wie weet viel daar nog iets te halen.

Na anderhalf uur spelen kwam de eerste uitslag binnen. Lammert (bord 4) kwam remise overeen met zijn tegenstander. Later zou dit halfje van doorslaggevende betekenis zijn… De wedstrijd kon daarna alle kanten opgaan. Frank (bord 6) speelde zijn tegenstander van het bord, Jeroen Gootjes (bord 5) leek van het bord te worden geofferd, Aart (bord 3) stond minder en de rest stond nog ongeveer gelijk.

En Passant 5 kwam op voorsprong omdat Frank zijn goede stelling wist te verzilveren. Zijn tegenstander gaf toe dat hij een vreselijk slechte partij had gespeeld. Korte tijd later ging het echter mis op bord 1. Mike, die op het oog gelijk stond, gaf plotseling op. Ik zag niet goed wat er mis ging. Mike kan me daar vast meer over vertellen. Een schande was het niet, gezien de 1900+ die zijn tegenstander Martin Veldhuizen op zijn naam heeft staan. Daarna maakte het vijfde een tussensprint. Jeroen Gootjes leek een moeilijke partij te hebben, maar verdedigde secuur. Zijn tegenstander offerde een tweede stuk, maar het mocht niet meer baten. Punt voor Jeroen. Kort daarna deed Gia (bord 7) van zich spreken. Hij en zijn tegenstander hadden allebei een vrijpion. Het afstoppen van de pion van Gia kostte de Hoevelaker een stuk, maar de Hoevelakense pion kon gratis worden gestopt. 3,5 – 1,5 was het gevolg. Een mooi resultaat lonkte voor de mannen van het vijfde!

Daarna ging het niet goed op bord 2, waar ik speelde tegen Dirk Veldhuizen. Vorig seizoen speelde ik ook tegen Dirk en verloor toen kansloos. Dit keer hield ik het langer vol. Tot in het eindspel stond ik nog gelijk. Op dat moment kreeg ik een signaal uit darmstad, en niet zo’n kleintje ook. Ik deed een zet en rende naar beneden voor een sanitaire stop. Toen ik, een kilo lichter, het toilet uitkwam, trof ik mijn tegenstander aan die gelijk hetzelfde toilet in ging. “Mislukt,” dacht ik. Maar toen ik boven kwam, bleek mijn tegenstander geen zet te hebben gedaan. Toch gelukt die ostrovski, en de grootste ooit! Maar helaas blijkt mijn laatste zet onder hoge druk niet de nauwkeurigste te zijn geweest. Korte tijd later verloor ik twee pionnen met een afruilcombinatie en ik gaf direct op. 2,5 – 3,5.

Aangezien Aart nog, met een toren tegen loper, paard en wat pionnen, slechter stond, moest de beslissing vallen aan het achtste bord, waar Jeroen Makkinje een bittere strijd uitvocht met zijn tegenstandster, waar hij vorig seizoen nog van verloor. Dit keer stond een open stelling op het bord, met weinig pionnen en beiden een dame, toren en een licht stuk. Beide koningen stonden op de tocht. Jeroen had de zaken prima onder controle. Hij won een pionnetje en gaf zijn tegenstandster geen kans om door te breken. Het bleef echter wel spannend … totdat de Hoevelakense haar dame zette op een veld dat in stond. Jeroen was onverbiddelijk en sloeg de dame eraf met zijn paard. Hiermee was de overwinning van het vijfde een feit, en een o zo belangrijke! De nederlaag van Aart deed er niet meer toe. De eindstand werd hiermee 4,5 – 3,5. Dat halfje van Lammert aan het begin heeft het hem gedaan! En de staartborden waren dit keer van doorslaggevend belang; nederlagen op de drie topborden en overwinningen op de vier onderste borden. Daarnaast nog een unicum (voor dit seizoen); voor het eerst werd het geen 5 – 3 (of 3 – 5).

Rick van Beek

De degradatiekansen van En Passant 5 zijn sterk gedaald na de 4,5-3,5 thuisoverwinning op Hoevelaken 1. Hierdoor stijgt EP5 naar plek zeven en wordt handhaving opeens een realistisch scenario.

Een blik op het scorebord zegt eigenlijk genoeg; op de topborden hadden de EP'ers weinig te vertellen, maar op de staartborden werd met 4-0 gewonnen. Lammert Kok scoorde al heel vroeg het winnende halfje.

En Passant 5 Hoevelaken 1 4,5 - 3,5
1. M. Ruitenbeek (Mike) M. Veldhuizen (Martin) 0 - 1