En Passant 5 buigt voor Hoogland 3 (verslag)

En Passant 5 buigt voor Hoogland 3

Op vrijdag 13 januari speelde Eppie 5 haar derde wedstrijd. Thuis mocht het aantreden tegen Hoogland 3. Dat team herbergt onder andere Gert Reichardt, maar omdat deze volleybalverplichtingen had, kon hij deze avond niet meespelen.

De wedstrijd begon veelbelovend. Na drie kwartier zette Henk van Diermen, de tegenstander van Martmans (bord 3), zijn koning schuin achter zijn dame. Toen ging daar een loper op schijnen; 1 – 0.

Maar daarna gingen er op diverse borden wat mis bij de onzen. Allereerst bij Frank (bord 6). Ik heb zijn partij niet goed kunnen volgen, maar feit is dat hij verloor; 1 – 1. De 1 – 2 werd binnengekopt door mijn tegenstander. Ik (bord 1) behandelde de opening niet zorgvuldig, waardoor ik lange tijd met een heuvelingloper zat opgescheept. In mijn poging deze heuvelingloper te activeren zag ik een penning over het hoofd, waardoor ik een belangrijke pion verloor. Dit was fataal. Even later werd het 1 – 3. Gootmeester Jeroen (bord 4) verloor her en der wat pionnen en gaf op. Het werd zelfs 1 – 4 door toedoen van de tegenstander van Aart (bord 5). Aart bestormde de vijandelijke koning, maar verloor (of offerde) zijn loperpaar. Zoals Richard Vedder het uitdrukte had Aart hiervoor ‘schamele compensatie’ en ging het schip in.

Daarna was het tijd voor ons om de schade te beperken. Jeroen Makkinje (bord 7) kwam remise overeen met zijn tegenstander, waardoor de wedstrijd definitief verloren ging voor Eppie 5. Was Jeroen beter geïnformeerd over de stand van zaken, had hij zeker doorgespeeld. Even later werd ook de partij van Lammert (bord 2) remise gegeven. Lammert had de hele partij een licht voordeeltje (tegenstander had een dubbelpion), maar kon er niet doorheen komen; 2 – 5.

Als laatste was nog bezig Gia (bord 8). Gia werd de man of the match aan Spakenburgse zijde. Hij had een kwaliteit geofferd en was de vijandelijke koning aan het omsingelen. Dit leverde Gia even later een toren op. In een poging door te breken met zijn pionnenmeerderheid op de damevleugel, offerde de Hooglander nog een kwaliteit. Alles vergde flink wat denkwerk van Gia, maar Gia wist alle pionnen vakkundig af te stoppen. Toen de lopers van het bord gingen, was het helemaal gedaan; 3 – 5. Een puike partij van Gia!

Opvallend is dat alle wedstrijden van EP5 tot nu toe in 3 – 5 zijn geëindigd. Helaas speelde EP5 maar één keer uit.

Rick van Beek

16-01-2017