Schaakclub "En

Peng wint 2e VIS. schaaktoernooi (verslag)


Het VIS. schaaktoernooi 2014 is gewonnen door GM Zhaoqin Peng. In de hoofdgroep bleef ze IM Henk Vedder en Jef Verwoert een halfje voor.

Een eerder verslag met foto's van Peng staat op schaaksite.

Foto's - waaronder die op deze pagina - zijn gemaakt door Jan Willem Schoonhoven. Het volledige fotoboek is hier te vinden. 

Man van de dag in de hoofdgroep was Jef Verwoert, spelend voor SV Wageningen. Als laagste in rating (1996) had hij weinig te verliezen, met een remise in de eerste ronde tegen Peng was zijn toernooi eigenlijk al gemaakt. Hij forceerde die remise door zetherhaling, waar hij tegen een tegenstander met een mindere reputatie misschien wel op winst had gespeeld. Kansen op winst had hij zeker in zijn tweede partij, waar hij een dame-eindspel met een pion meer kreeg tegen Henk Vedder. Maar Henk wist een nare penning in de stelling te brengen en vervolgens alle kaas van Jefs brood te eten. Maar 0,5 uit 2 tegen GM en IM is nog steeds niet slecht, toch?

De strijd in de hoofdgroep is in volle gang

Na die start kon hij lekker vrijuit spelen, wat Jef bepaald geen windeieren legede. Er volgde een prachtige serie van 4 overwinningen, die hem op 4,5 uit 6 en een gedeelde koppositie (samen met GM Peng en IM Fred Slingerland) bracht. Zouden we daverende verrassing krijgen? Of wellicht een snelschaakmatch om de titel? De titel bleek nét een brug te ver na een remise in de slotronde.

IM's Fred en Henk mochten het in die laatste ronde tegen elkaar opnemen. Henk had in de twee voorgaande ronden zijn kansen op toernooiwinst vergooid, door van Peng en Eric de Haan te verliezen. De strijd der IM's won hij wel, zodat hij samen met Jef Verwoert gedeeld tweede werd. Peng maakte als enige van de koplopers geen fout en won van Richard Vedder, waarmee ze de toernooiwinst veiligstelde. De eindstand:

1. Zhaoqin Peng 5,5
2.  Henk Vedder 5
  Jef Verwoert 5
4.  Fred Slingerland 4,5
5. Eric de Haan 4
6.  Richard Vedder 2
7.  Sjoerd Drent 1,5
8. Laurents van Twillert 0,5

(N.B. Eerder stond foutief vermeld dat Fred Slingerland 4 punten had, dat moeten er 4,5 zijn)

(

Zelden zal de aanwezigheid van de hoofdsponsor zo gewaardeerd zijn als bij dit toernooi! De kibbeling en broodjes zalm vonden gretig aftrek.

Behalve in de hoofdgroep werd er ook in de andere groepen fanatiek geschaakt. Hoewel, "fanatiek" is misschien wat overdreven. Zelden heeft de organisatie zoveel moeite moeten doen om iedereen achter het bord te krijgen voor de volgende ronde. "Moeten we nu alweer!?" was een veelgehoorde kreet. Het is ook niet zo gek, als je ziet waar sommige deelnemers vandaan komen. Als je voor dit toernooi uit Zeeland, Texel of zelfs Birmingham komt, kom je natuurlijk niet alleen om stil te zitten schaken...

In Groep B ging de winst naar William van de Groep, sinds kort weer lid van En Passant maar nog steeds spelend voor Ons Genoegen. Sopper Michiel Geelen bleef ook ongeslagen maar verloor een halfje teveel. Martijn Benschop en Arie van Diermen deelden de derde plaats.

1. William van de Groep 6
2.  Michiel Geelen 5,5
3.  Martijn Benschop 4
  Arie van Diermen 4
5.  Kees de Best 3
6.  Timo Können 2,5
7.  Gaston Merkx 1,5
  Keith Ingram 1,5

 

 

De strijd in groep B. Op de voorgrond William van de Groep (l) - Kees de Best

De strijd in groep C ging tussen Keith Thomas en Gert Reichardt. Die strijd werd uiteindelijk beslist door Marc Land, al zal laatstgenoemde dit niet zelf zo beseft hebben. Na 1 uit 3 in de ochtendronde was hij al vrijwel kansloos voor de titel, maar hij ontfutselde wel een halfje aan Gert en maakte Keith een vol punt afhandig. Omdat Gert en Keith tegen elkaar remise speelden en voor de rest alles wonnen, zorgde dat ervoor dat thuisspeler Gert de groep won. Keith kan terug naar Engeland met een tweede plaats en twee overwinningen op Robert Krouwel binnen 24 uur, één in het toernooi en één in de interland op vrijdagavond. Marc kwam in de middag alsnog op stoom en werd derde.

1.  Gert Reichardt 6
2.  Keith Thomas 5,5
3.  Marc Land 4,5
4.  Ed van de Gevel 4
5.  Dick van Barneveld 3
  Bruun van de Laar 3
7. Robert Krouwel 2
8.  Mick Harrington 0

Keith Thomas doet een zet tegen Dick van Barneveld

In groep D hadden we voor het eerst sinds enige tijd weer een Britse groepswinnaar. Traditioneel hebben onze gasten het lastig in het toernooi op zaterdag, wat ongetwijfeld een verband zal hebben met de on-Engelse sluitingstijden die En Passant op vrijdagavond hanteert. Larry Wright haalde een halfje minder dan reisgenoot Keith Thomas in de C-groep, maar in deze zeer gelijkwaardige groep was 5 uit 7 goed voor de titel. Stephan van de Groep en ondergetekende deelden de tweede plek.

1. Larry Wright 5
2.  Stephan van de Groep 4
  Jasper Reichardt 4
4.  Jacques van den Berg 3,5
  Cor Petersen 3,5
6.  Hans Thuijls 3
7.  Marcel Kegler 2,5
  Rick van Beek 2,5

 

Rick van Beek is optimistisch, maar achteraf bleek op dit moment (ronde 3) de gifbeker voor hem nog niet leeg te zijn. Pas in de middag begon het voor hem te lopen.

De strijd in Groep E was al voor aanvang van de laatste ronde beslist. Robin Reichardt had 6 streepjes op het scoreformulier laten noteren, dat daar een rondje bijkwam in de slotronde was voor hem bijzaak. De overige prijzen in deze groep gingen ook naar En Passanters. Texelaar (de club aldaar heet ook EP) Jaap de Wijk werd tweede, Spakenburgers Jeroen Gootjes, Alex van de Vuurst en Aart de Jong gebroederlijk derde.

1.  Robin Reichardt 6
2.  Jaap de Wijk 5
3.  Jeroen Gootjes 3,5
  Alex van de Vuurst 3,5
  Aart de Jong 3,5
6.  Ben van Ginkel 3
7.  Wim Jongejan 2
8.  Sjoerd Koelewijn 1,5

Groep E, op de voorgrond Alex van de Vuurst - Wim Jongejan

In groep F waren er 12 deelnemers, daarom werd er volgens Zwitsers systeem gespeeld. Voor Gabriël Krouwel maakte het weinig uit, hij won alles en werd afgetekend eerste. Marcel Pulles (ZZC) en Rien van Brummelen (Baarn) claimden ook een podiumplaats. Vanwege de groepsgrootte was er ook een ratingprijs voor de sterkste speler onder 1400, welke gewonnen werd door Roald Vos.

1 Gabriël Krouwel 7
2 Marcel Pulles 5
3 Rien van Brummelen 4,5
4 Roald Vos (ratingprijs) 4
5 Jeroen Makkinje 4
6 Mario Lambrechts 4
7 Lub Hopman 3,5
8 Monica Reichardt 3
9 Erik van Lier 2
10 Ton Koekkoek 2
11 Raoul Heinen 2
12 Calvin de Graaf 1

Groep F (hier voor de helft in beeld) speelde bovenin de toren

Met 52 deelnemers was het drukker dan het in recente jaren geweest is en volgens mij vermaakte iedereen zich prima. Het cliche "Geen enkele wanklank" is zelden meer van toepassing geweest. Het toernooi en de vis smaakten naar meer, hopelijk tot volgend jaar!

Jasper Reichardt

06-04-2014


 
blog comments powered by Disqus