Schaakclub "En

En Passant 22e op Rhodos, GM-Norm voor Manuel Bosboom! (update: eindverslagen)


En Passant is 22e geworden bij de Europacup op het Griekse Rhodos. Een gelijkspel en een nederlaag in de laatste twee ronden zorgden voor een plaats in de middenmoot, nadat het team lang meedeed om een hogere stek.

Grote winnaar was Manuel Bosboom, die zijn eerste GM-norm scoorde! En dat ondanks een nul in de eerste ronde tegen een Serviër met nog geen 2000 elo.

Tussenverslagen van Henk Vedder na ronde tweevierzes en zeven staan op schaaksite. Daar staan ook verslagen (over alle Nederlandse teams) van Mark Timmermans na ronde tweevijf en zeven.

Eindstanden zijn te vinden op de toernooi-website. Een kort overzicht per ronde:

 • Ronde 1: 4,5-1,5 winst tegen Istogu Chess Club. Op papier een 'makkie'. Dick de Graaf was als eerste klaar en ook Ikonnikov, Henk en Richard wonnen. Friso kwam niet verder dan remise, Manuel miste de winst en ging vervolgens in een lastig toreneindspel de boot in.
   
 • Ronde 2: Op 5 van de 6 borden had tegenstander Urga +/- 2700, dit was voor hun dus een 'makkie'. Henk en Manuel sleepten er mooie remises uit, de rest verloor.
   
 • Ronde 3: Captain Richard speelde remise en zag toe hoe alle andere borden winst opleverden: 5,5-0,5. Ikonnikov speelde geheel tegen zijn stijl in een heel open partij die ook de andere kant op had kunnen vallen, maar hij won wel. Friso en Manuel boekten op het oog vrij makkelijke overwinningen. Henk's tegenstander leek een aanval op te zetten, maar het leverde niks en Henk kon diens koning te grazen gaan nemen. Richard speelde zowaar geen Lb5 tegen de Siciliaan, maar kreeg ondanks/dankzij die keuze een vrijwel gewonnen stelling. Toen werd hij verrast door Pe4 en liet hij na een kwaloffer de winst nog bijna glippen, maar het werd remise. Dick tenslotte won snel, maar wie kan mij het einde van die partij uitleggen? De laatste zetten zijn een zetherhaling, en vervolgens staat er 0-1
   
 • Ronde 4: Tegen het op papier sterkere Griekse Peristeri werd het 3,5-2,5 voor de onzen! Manuel won, de rest remise. Quote Richard (USF): Dit was by far de meest dramatische wedstrijd uit Eppies historie . Goeie genade! Ik kon wel door de muur lopen, maar als jed an vervolgens ziet wat maan en de Kaaieman flikken kun je wel jankenvan vreugde ! 
   
 • Ronde 5: Tegen het sterke PGMB-Rostov (5 GMs met 2600+) werd met 2-4 verloren. Slava en Henk speelden remise en opnieuw scoorde Manuel het enige volle punt! Rond zet 30 had zijn tegenstander de enige open (d-)lijn met drie zware stukken in handen. Tien zetten later waren Manuel's beide torens opeens over die lijn binnen komen zetten, zodat zijn tegenstander er een dame en paard voor moest geven. En nog eens tien zetten later had Manuel zijn tweede achtereenvolgende GM-scalp binnen.
   
 • Ronde 6: Op papier is Amay Chess Club Belgisch en iets sterker dan EP. Van dat 'Belgisch' klopt geen moer, want ze spelen met 5 Nederlanders (o.a. Bok, Burg) en een Duitser. Dat 'iets sterker' viel ook wel mee, het werd een spannende wedstrijd met nogal wat partijen die zomaar de andere kant op hadden kunnen vallen. Na een 3-0 voorsprong werd het helaas 3-3.
   
 • Ronde 7 begon met een achterstand, want Ikonnikov moest (zoals vooraf bekend) weer terug naar Rusland omdat zijn visum anders verlopen zou zijn. Helaas lukte het niet om die achterstand om te buigen, de behaalde 2,5 punt was te weinig. Zo eindigde En Passant (qua matchpunten) op 50%, na het hele toernooi bovenin meegespeeld te hebben.

Het team van En Passant:
1 Ikonnikov
2 Nijboer
3 Bosboom
4 H Vedder
5 R Vedder
6 De Graaf

Er is concurrentie van zo'n 50 teams. En Passant is op rating als 21e geplaatst.
Elofavoriet is het Azerbeidzjaanse SOCAR met o.a. Anish Giri in de gelederen.

Rhodos

S.C. En Passant op Rhodos tegen het Griekse Peristeri
Manuel won, de rest remise.

28-10-2013


 
blog comments powered by Disqus