Schaakclub "En

En Passant 2 stunt in Limburg


En Passant 2 heeft dit seizoen een flinke jas uitgedaan. Dick, Robin, Laurents en Gerben zijn naar EP1 vertrokken, en voor de eerste wedstrijd werd ook Arie van Diermen nog geclaimd als invaller. Hun vervangers - waarover later meer - kweten zich meer dan verdienstelijk van hun taak, maar zijn in ieder geval op papier geen versterking. En dan moesten Guido en Heuveling deze keer ook nog werken. Nee, een makkelijke missie leek het op voorhand zeker niet.

De eerste wedstrijd vereiste meer kilometers dan de rest van het seizoen bij elkaar: Zuid Limburg 4-uit. Een reisje naar Klimmen is natuurlijk niet alledaags, zeker niet in de derde klasse. Maar waarom eigenlijk? Het bleek dat de Limburgers het zelf willen. Met drie teams in één ("zuidelijke") poule zou het anders wel heel bont worden, en wat variatie in de tegenstand is ook wel eens leuk. En vergeet niet, wij hebben één zo'n verre uitwedstrijd, maar zij hebben er vijf!

Dan de partijen. We beginnen met die van een invaller, Frank. Eigenlijk kopman van het derde, maar die hoefden nog niet te spelen. Normaal gesproken heeft Frank een voorliefde voor, laten we zeggen, "frivole" openingen zoals de Grob 1.g4. (Dat schrijf ik hier bewust, zodat hij weet dat zijn volgende tegenstanders dit ook weten) Deze keer speelde hij echter heel degelijk - ik verklap geen details - en na wits 21. cxd6 stond het als volgt:

De witte d6-pion vraagt natuurlijk om ophaling, maar eerst moet dat losse paard veiliggesteld worden. Slaan op g4 opent de h-lijn, Ph5 kan maar oogt buitenspel, dus wat is er logischer dan 21...Pd5? Het blijkt alleen direct te verliezen... 22.Lxd5 cxd5 (op exd5 volgt Pf6+, ook niet leuk) 23.De5! Dreigt große Scheiße - te beginnen met Pf6+ - waartegen eigenlijk niks anders te bedenken is dan opgave.

Op bord 5 speelde één van de promovendi; Hans is heeft van EP3 promotie gemaakt naar EP2. Met zo'n 250 ratingpunten minder zette hij zijn geheime wapen in. Het resulteerde in een vrijwel foutloze partij van beide kanten - "ik denk niet dat het evenwicht ooit verstoord is geweest" - eindigend in het logische resultaat: remise.

Op bord 3 zat de herintredende Jan-Matthijs van Leeuwen. Met ook zo'n ratingonderwicht en na 6 jaar zonder een 'echte' (lange) partij, zou je kunnen denken dat hij het ook rustig aan zou doen. Niets was minder waar natuurlijk... van iemand die de Morra zelfs in de meesterklasse speelde, kan je natuurlijk niet serieus verwachten dat hij van zijn geloof af valt. Op voorhand had JM het over "de eerste 20 zetten op mijn handen zitten" - het is tenslotte geen online blitz - en dat hield hij welgeteld 16 zetten vol. Een mooie rentree, met commentaar van hemzelf:

Op een paar andere borden hadden de EP-ers het moeilijk. De Limburgers keken - zo zeiden ze achteraf - de hele middag met enig vertrouwen naar bord 4. Dat vertrouwen bleek terecht, ten koste van Arie van den Hoogen die met een nul naar huis ging. Ik heb er eigenlijk weinig van gezien en de score motiveert niet tot navraging, dus de details blijven u bespaard.

Raymond is nog zo'n promovendus uit EP3. Op papier is het in EP2 dan lastiger, maar een hoger niveau kan soms ook helpen. Sinds deze wedstrijd met Pg5!! staat hij niet voor niks op 100% in het tweede. Hij stond optisch vrij slecht - na afloop had men het over +6 - maar daar kwam niet echt wat concreets uit en het witte voordeel verwaterde. Raymond bood een tactische remise aan, maar de Limburgse captain verdonneerde: "doorspelen!". De thuisclub stond immers achter. Zo gezegd, zo gedaan, maar of het verstandig was is een tweede. In tijdnood ging er het nodige fout en plotseling had Raymond links én rechts een pion meer, met verder alleen nog een paard versus loper. De 100% blijft staan!

Nog wel wat lastiger had Mike het, op het laatste bord. Hier leverde het nadeel wel wat concreets op; een pion voor wit. Het leek bergafwaarts te gaan, tot een onhandige paardzet opeens een afruil naar ongelijke lopers (met torens) mogelijk maakte. Mike aarzelde niet, greep het witte paard van het bord en stopte hem voor de zekerheid onderin het doosje. Ook met ongelijke lopers kan je zo'n eindspel nog best verliezen, maar Mike bleef secuur en bereikte de remise-haven.

Inmiddels dus 2,5-3,5 voor de onzen. Op bord 1 zat good old Sjoerd Drent. Sjoerd was ook gevraagd om in EP1 mee te doen, maar "ik ben niet goed genoeg voor EP1". Dus werd het EP2, waar op bord 1 doodleuk iemand met 2222 elo zat. Bij de tegenstanders van EP1 hadden er maar drie een hogere rating, maar wat jij wil, Sjoerd! De partij leek een soort Botwinnik-Engels, oftewel strategisch gemanoeuvreer, waar van de zijlijn lang weinig over te zeggen viel. Na de tijdcontrole werd het wel duidelijk; Sjoerd was met zijn torens binnen komen vallen, en inderdaad kreeg hij kort daarna een hand. De winst was binnen! Tot zover "niet goed genoeg"...

Met de winst op zak vertrokken zeven EP'ers reeds aan de lange thuisreis. Iets waar we natuurlijk geen gewoonte van moeten maken, slechts deze ene keer zien we het door de vingers. De ondergetekende - die een naburig hotel geboekt had - was langzaam overspeeld en inmiddels in een verloren toreneindspel beland. Maar je moet altijd je best doen om "je tegenstander een eerlijke kans te geven om het fout te doen", dus ik rommelde wat en op een gegeven moment stond het zo.

Wat te doen met zwart? Op ...Txg4, a7, Tg8 volgt Tb8 en we zijn klaar. Na e3-e2-e1 promoveert zwart eerst, maar wit promoveert met schaak. Dat gaat vast niet goed... Er bleek achteraf wel een redding in te zitten, namelijk Txg4!, maar alleen als je daarna (na wits a7) Txh4+ doet ipv Tg8. Als wit probeert uit de schaakjes te lopen, geef je die pionnen met schaak weg en Ta4 maakt dan remise. Niet gezien, dus, maar wel leerzaam! "Torens achter vrijpionnen", ik hoor het Tarrasch nog zeggen.... Ik speelde Kd5-e4-f3-f2, niet goed maar wel leuk, en tot nadenken dwingend. Wit haalde dus dame, maar wat daarmee te doen? Zoveel mogelijkheden, maar niet eens een schaakje. Een zet later zorgde de vlag voor een bonuspunt.

Een dikke overwinning, met 200 elo minder per bord. Daar hadden we niet van durven dromen natuurlijk... Nou hadden we best wat geluk, terwijl de Limburgers duidelijk nog niet op hun best waren. We zijn en blijven degradatiekandidiaat, maar nu wel een degradatiekandidaat met 2 matchpunten.

 
Zuid Limburg 4
Rating
 
En Passant 2
Rating
Ronde 1
  Simenon, J. (Jozef) 2222   Drent, S. (Sjoerd) 2017 0 - 1
  Peerlings, C.C.L. (Camiel) 2211   Reichardt, J.M. (Jasper) 1939 0 - 1
  Frenken, M.J.P. (Marcel) 2116   Leeuwen van, J.M. (Jan Matthijs) 1875 ½ - ½
  Haren van, M.A.R. (Marcel) 1984   Hoogen van den, A. (Arie) 1911 1 - 0
  Zwet van der, B.W. (Bart) 2017   Vries de, M.J. (Hans) 1755 ½ - ½
  Willen, R.A.C. (Ronny) 1830   Bos van den, R. (Raymond) 1741 0 - 1
  Vos, J.E.C. (Ed) 1945   Woudenberg, F.H. (Frank) 1700 0 - 1
  Lenssen, E. (Eugene) 1764   Ruitenbeek, M. (Mike) 1559 ½ - ½
  Gemiddelde Rating: 2011   Gemiddelde Rating: 1812 2½-5½

Jasper Reichardt

18-09-2022


 
blog comments powered by Disqus