Schaakclub "En

Stap 4

Op deze pagina is informatie over de lessen van stap 1 te vinden. Je vindt hier per lesavond welke les er behandeld wordt. Na elke les komt er een kort verslag van de les. In dit verslag is ook het huiswerk per les te vinden.

Trainer: Gert Reichardt

Lessen stap 4  
 Lesavond 1  Les 1: Voordeel in de opening
 Lesavond 2  Les 2: Onderbreken
 Lesavond 3  Les 3: Lokken
 Lesavond 4  Les 4: Blokkeren
 Lesavond 5   Les 5: Vooruitdenken
 Lesavond 6   Les 6: Kop- en staartstuk plaatsen
 Lesavond 7   Les 7: De vrijpion
 Lesavond 8   Les 8: Uitschakelen verdediging
 Lesavond 9  Les 9: De magneet
 Lesavond 10   Les 10: Zwakke pionnen
 Lesavond 11  Les 11: Materieel voordeel
 Lesavond 12  Les 12: Jagen en richten
 Lesavond 13  Les 13: Koningsaanval
 Lesavond 14  Les 14: Zevende rij
 Lesavond 15  Les 15: Eindspelstrategie
 Lesavond 16  Les 16: Ruimen
 Lesavond 17  Les 17: Dame tegen pion

Verslag trainingsavond 3   (29/9/2017)

Lokken is een leuke combinatievorm. De leerlingen moesten er eerst even aan wennen maar als je éénmaal weet waar je naar moet kijken dan is het wel te doen. Je kijkt namelijk naar een mogelijke combinatie maar die lukt nog niet omdat de stukken van de tegenstander nog niet op de juiste plaats staan. Door materiaal te offeren lok je de stukken naar de juiste plaats en dan kun je de combinatie wel uitvoeren. Let er bij het maken van je oefenopgaven op hoe de combinatie moet gaan lopen. Bijv kun je de koning wel schaakzetten (met een paard) maar is er nog geen stuk van de tegenstander waarmee je de dubbele aanval kunt doen. 

Verslag trainingsavond 2   (15/9/2017)

met onderbreken hebben we een nieuwe aanvalstechniek bekeken. Bij onderbreken hebben we gezien dat je met je eigen stuk de verdediging van de tegenstander onderbreekt. Dit doe je liefst met "schaak" zodat je een tempo wint. De leerlingen vonden het niet echt makkelijk maar als je steeds goed kijkt is het prima te doen.

Verslag trainingsavond 1    (1/9/2017)

Het afmaken van de opening. Dat was het onderwerp van vanavond. Niet echt makkelijk, wel belangrijk. Na een analyse van korte partij hebben we besproken wat je beter wel kunt doen en wat niet in de opening. Daarna een stelling uitspelen waarbij nog wel wat stukken werden weggegeven maar het was leerzaam.